Fronten wereldwijd

De fronten in Afrika werden relatief snel beslist. De Duitsers hadden wel legers in kolonies maar deze waren geïsoleerd en te ver van het moederland om versterkt te worden. Alleen in het Oosten wist een Duitse generaal door middel van een guerrillastrijd een definitief verlies uit te stellen.

Duitsers waren ook actief in de Stille Oceaan maar ook hier waren ze geen partij voor de Australische en Britse strijdkrachten. Het Duitse Rijk behaalde nog wel enkele successen in Latijns-Amerika. Maar ook hier resulteerde het in een verlies.

In het Midden Oosten voerde het Ottomaanse Rijk gevechten met het Britse leger. Hier bleek ook dat de Engelsen beter waren en zij wisten het olierijke deel van Arabië te veroveren. Vanzelfsprekend kwam dit ten goede van het Engelse leger waar ook ter wereld.

Toen de Eerste Wereldoorlog in een patstelling in Europa was beland, probeerden de geallieerden een overwinning te behalen tegen het Ottomaanse Rijk dat eind 1914 aan de kant van de Centrale mogendheden ook deelnam.

Het Ottomaanse Rijk voerde ook strijd in Kaukasus. Hier waren ook nog verloren gebieden, net zoals in de Balkan, die zij graag terug wilden veroveren. De Turken voerden een bijna onbegonnen strijd. Ze waren simpelweg in kleinere getallen en daarbij waren de afstanden te groot voor een goede logistiek.

Na een mislukte aanval op de Dardanellen lanceerden geallieerde troepen onder leiding van Groot-Brittannië in april 1915 een grootschalige landinvasie op het schiereiland Gallipoli. De invasie resulteerde in een mislukking. In januari 1916 trokken de geallieerde troepen zich terug vanaf de oevers van het schiereiland met een verlies van 250.000 slachtoffers.

Onder de leiding van Britse geleide troepen werden de Ottomaanse Turken ook bestreden in Egypte en Mesopotamië, terwijl in Noord-Italië Oostenrijkse en Italiaanse troepen geconfronteerd werden in een reeks van veldslagen langs de Isonzo-rivier.

Verder waren er nog kleinere conflicten. Echter buiten de grenzen van Europa waren de Duitse troepen te weinig. De Britse vloot zorgde er ook voor dat het Duitse Rijk nagenoeg niet de middelen had om voor de plaatsen een versterking te sturen. Voor de Duitsers was het dan ook zo goed als verwacht een oorlog in Europa. Om de andere mogendheden bezig te houden trachten de Duitsers landen zoals Japan en Mexico voor zich te winnen. Dit heeft echter niet tot een resultaat geleidt.