Allianties

Allianties waren een veel voorkomend principe bij de imperialistische grootmachten van Europa. Het Duitse Rijk, met het grootste en sterkste leger te land, was van oudsher een bondgenoot van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk. Deze was behoorlijk verzwakt tijdens conflicten in de 19e eeuw en kon de steun van de Duitse buren goed gebruiken. Met name Servië was hun een doorn in het oog. Servië, als sterkste in de Balkan kon rekenen op de steun van Rusland. Rusland zelf was op gespannen voet met het Duitse Rijk.

Net zoals Rusland was Frankrijk ook niet een vriend van het Duitse Rijk. Het had gebieden bij de grens aan hun verloren en dat knaagde en zorgde voor spanningen. Niet zo vreemd ook dat Frankrijk en Rusland zich met elkaar verbonden. De groei en expansie van het Duitse Rijk zorgde ook voor onrust in het Britse eiland. Met de vele koloniën en de grootste vloot voelden zij de druk uitgeoefend door de Duitsers.

Het Ottomaanse Rijk stond altijd al op gespannen voet met Rusland in de Balkan en de Kaukasus. Het had veel land verloren in de voorgaande conflicten en voelde zich erg bedreigd. De kolonisatie van Frankrijk en de Britten zorgde in het Midden-Oosten ook voor spanningen.

Italië had zich in eerste instantie wel in een Drieverbond met de Duitsers en Oostenrijker verbonden. Echter vanwege de lucratieve beloftes van de Geallieerden bij een overwinning stapten zij toch over. Een grote hulp waren ze echter niet tijdens de oorlog. Italië was verzwakt maar bleef toch in de Alpen druk zetten op de Oostenrijkers.

De Verenigde Staten hielden zich afzijdig ondanks hun verbondenheid met het Britse Rijk. China verklaarde de oorlog wel aan de Duitsers, wat door Japan als reden werd gezien China een ultimatum te stellen. Echter zij werden door de Verenigde Staten weerhouden.

D koloniën waren vanzelfsprekend verbonden aan het ‘moederland’ maar vechten hun eigen oorlogen uit. Hierbij waren de Duitse koloniën in Afrika veelal de verliezers vanwege de grote afstand en isolement.

Het is dus ook zeker logisch dat bij de aanval van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk op Servië in een handomdraai alle grootmachten met elkaar in de clinch lagen (het sneeuwbaleffect). Elk had haar eigen redenen en de moord op de Oostenrijkse prins was slechts een justificatie.