De invloed van de eerste wereldoorlog op de vrouwenemancipatie

In de eerste wereldoorlog moesten de mannen naar het front. Dit had tot gevolg dat de vrouwen veel van hun taken moesten overnemen. Hierdoor zijn veel maatschappelijke veranderingen voor vrouwen in feite in gang gezet gedurende de eerste wereldoorlog.

Werken in fabrieken waar voorheen mannen werkten

Toen de vrouwen mannenwerk gingen doen in de oorlog, werd het daarom ook geaccepteerd dat vrouwen mannenkleding droegen. Het was immers geen doen om met strakke korsetten en lange jurken dat werk te verrichten. Het zou nog een lange weg worden naar de huidige jeans dames broeken zoals we ze nu kennen, maar de eerste stap was gezet. Deze mode is inmiddels ook weer teruggekeerd want er worden nu WW1 jeans voor dames verkocht die afgeleid zijn van de toenmalige modellen. Er is tegenwoordig nauwelijks verschil tussen jeans voor dames en jeans voor mannen. De grondslag daarvoor is in de eerste wereldoorlog gelegd.

Ondanks dat de eerste wereldoorlog veel ellende met zich meebracht, was het voor de vrouwen ook een spannende tijd waarin veel van hen begonnen te dromen over meer vrijheden. Het zelf voor inkomsten te moeten zorgen gaf hen ook een gevoel van onafhankelijkheid van de mannen. Gedwongen uit nood werden zij zich veel meer bewust van hun eigen kunnen. Deze ervaringen zorgden ook na de oorlog nog voor het doorzetten van veranderingen in de maatschappelijke verhoudingen tussen mannen en vrouwen.

Vrouwen in het leger

In de eerste wereldoorlog waren vrouwen in het leger zelf nog erg zeldzaam. De vrouwen die aan het front waren, waren verplegend personeel in de ziekenhuizen waar de gewonde soldaten naartoe gebracht werden. Toch was er ook in de tweede wereldoorlog al een vrouwelijke soldaat; Flora Sanders uit Brittanniƫ.

Daarnaast werden veel vrouwen ingezet op de ambulances. Met name vrouwen uit de hogere klasse wilden dit graag doen. Hierdoor konden ze weg uit de dagelijkse sleur. Vrouwen werden opgeleid om mannen taken uit te kunnen voeren zoals het besturen van een ambulance.

Tevens waren er veel vrouwelijke vrijwilligsters die belangrijke boodschappen doorgaven aan het front door middel van signalen met vlaggen.

Vrouwen op het platteland

Ook de mannen op het platteland moesten naar het front. De vrouwen die achterbleven moesten vanaf dat moment de boerderij verzorgen. De dieren moesten verzorgd worden en ook de oogst moest binnengehaald worden. De verdiensten met dit werk waren lager dan de inkomsten van het fabriekswerk maar er waren toch voldoende vrouwen die ook het werk op de boerderij wilden doen.