Kort samengevat

De Eerste Wereldoorlog kostte het leven van meer dan 9 miljoen soldaten en 21 miljoen anderen raakten gewond. Er waren bijna 10 miljoen indirecte burgerslachtoffers en de twee meest getroffen landen waren Duitsland en Frankrijk, die ieder ongeveer 80 procent van hun mannelijke bevolking tussen de leeftijd van 15 en 49 jaar de oorlog in stuurden.

De Eerste Wereldoorlog heeft ook bijgedragen aan de val van vier gerespecteerde keizerlijke dynastie├źn: Het Duitse Rijk, Het Oostenrijks-Hongaarse Rijk, Rusland en Het Ottomaanse Rijk.

De Eerste Wereldoorlog bracht enorme sociale onrust met zich mee. Miljoenen vrouwen die aan het werk gingen ter ondersteuning van mannen die ten oorlog trokken maar na afloop niet meer werden hersteld. De Eerste Wereldoorlog heeft ook bijgedragen aan de verspreiding van een van ’s werelds dodelijkste wereldwijde ziektes, de Spaanse griepepidemie van 1918, waarbij naar schatting 20 tot 50 miljoen mensen zijn gedood.

Zoveel negatiefs een dergelijke oorlog met zich meebrengt maakt je al gauw te vergeten dat het ook leerzaam is geweest voor de mensheid. Qua technologie is er veel vooruitgang geboekt, simpelweg omdat het vereist was. Helaas niet altijd ten goede van de mens. Dit is ook duidelijk gebleken in de Tweede Wereldoorlog.