Gevolgen

Je zou de eerste jaren van de Eerste Wereldoorlog kunnen karakteriseren als een botsing van 20e-eeuwse technologie met de 19e-eeuwse militaire wetenschap. De combinatie is die van ineffectieve gevechten met enorme aantallen slachtoffers aan beide kanten. Gevolgen die niet te overzien zijn maar de wereld van nu hebben gemaakt. De Eerste Wereldoorlog leidde tot het einde van koninkrijken en de start van nieuwe naties.

Aan land, pas in 1917 en 1918 hebben de grote legers effectieve stappen gezet om kwesties van commando en controle en tactiek te revolutioneren. Aanpassen aan het moderne slagveld en de ontelbare nieuwe technologieën gebruiken voor effectieve militaire doeleinden. Tactische reorganisaties ging hand in hand met gepantserde voertuigen, de eerste machine- en automatische geweren die een individuele soldaat kon dragen en gebruiken.

Wereldoorlog I stond bekend als de “oorlog om alle oorlogen te beëindigen” vanwege de grote slachting en vernietiging die het veroorzaakte. De Eerste Wereldoorlog vernietigde rijken, creëerde tal van nieuwe naties, moedigde onafhankelijkheidsbewegingen in Europese koloniën aan, dwong de Verenigde Staten om een wereldmacht te worden en leidde rechtstreeks naar het Communisme en de opkomst van Hitler. Diplomatieke allianties en beloften die tijdens de Eerste Wereldoorlog werden gedaan, vooral in het Midden-Oosten, kwamen ook een eeuw later terug bij de achtervolgende Europeanen. De balans van machtsbenadering van internationale betrekkingen was verbroken maar niet verbrijzeld. Helaas beëindigde het vredesverdrag dat officieel het conflict beëindigde – het Verdrag van Versailles van 1919 – dwingende straffende voorwaarden aan Duitsland die Europa destabiliseren en de basis leggen voor de Tweede Wereldoorlog.

De gevolgen waren groot en eveneens wereldwijd. Het is een ervaring die men liever niet gehad zou willen hebben maar terugkijkend in de geschiedenis als onvermijdbaar kan worden gezet. De herhaling was eveneens niet een positieve gebeurtenis. We kunnen hier nog oneindig over doorschrijven maar het blijft een feit dat het de mensheid geschaad heeft.